פתרונות חימום לבית בחורף: איך לשמור על בית חם ונעים

החורף הישראלי אמנם לא ידוע בקור העז שלו, אך אין להתבייש בגובה הטמפרטורות שיכול לצנוח אף אל מתחת לאפס בחלקים מסוימים בארץ. לכן, הצורך באמצעי חימום לבית הם חשובים ביותר גם בחורף הישראלי, ואולי דווקא במיוחד בשבילו – הזלזול כלפי הקור בארץ הביא לכך שמשקי בית רבים אינם מכירים את אפשרויות החימום, ונותרים בבית קפוא למדי. אך לא צריך לדאוג עוד, ישנם צי של כלים, אמצעים ושיטות לשמור על בית חם ונעים גם בימי החורף – כך ניתן ליהנות מאווירה חמימה וביתית אל נגד נוף החורף הגשום והסגרירי.

חימום הבית באמצעות מכשירים וטכנולוגיות מתקדמות

נושא חימום הבתים אינו חדש, וכבר אלפי שנים שהאדם משתמש בטכנולוגיות שונות להסקת חללים פנימיים.
אך בעוד שבעבר התחום היה מוגבל לשריפת עצי הסקה בלבד, כיום ההתפתחויות הטכנולוגיות מאפשרות לנו שלל מכשירים שיכולים לשמר את הטמפרטורות הרצויות בבית.
אך גם אם המכשירים פועלים לאותה המטרה, הם שונים זה מזה במאפיינים רבים, כמו מקור האנרגיה שלהם, היקף הצריכה האנרגטית, השפעותיהם על הלחות בחלל ועוד.
בין המכשירים הנפוצים ביותר, ניתן למנות את הבאים:

מזגן: המזגן הוא המכשיר החשמלי הנפוץ ביותר לחימום הבית, ולא סתם – הוא נוח לשימוש, והיעדר ההגבלה שלו לחימום בלבד מאפשרות שימוש כולל שלו בחורף ובקיץ גם יחד.
גם כאשר לא מתחשבים במאפיין חשוב זה, העלות השוטפת של השימוש במזגן על פי הצריכה האנרגטית שלו מייצר את המסקנה שהמזגן הוא מבין אמצעי החימום החסכוניים ביותר.
הדבר מצטרף ליתרונות נוספים של המזגן, כמו החיסכון במקום שטמון בו כמכשיר שתלוי גבוה על הקיר לצד התקרה, וכמו היכולת שלו לחימום חדרים גדולים וקטנים גם יחד במהירות.
מצד שני, למזגן יש גם כמה חסרונות בולטים, ביניהם עלות ההתקנה הגבוהה שלו, אך לצידה גם אופי החימום של המזגן – בנוסף לפעילות החימום, המזגן מייבש את החדר, וכך הנוכחים עשויים שלא להרגיש די לחות.

משכירים חשמליים לחימום הבית

רדיאטור: הרדיאטור מכיל אוסף של תכונות שהן כמעט הפוכות לחלוטין מזה של המזגן, וכך יש לו יתרונות וחסרונות משל עצמו.
בניגוד למזגן, הרדיאטור אינו מחמם את החלל במהירות והוא גם צורך אנרגיה חשמלית רבה הרבה יותר מזו של המזגן.
מהצד השני, לרדיאטור יתרונות משל עצמו – בניגוד למזגן, החום שמפיץ הרדיאטור אינו יבש, והיבטי הלחות כה מלאי חשיבות בו עד שישנם רדיאטורים בהם ניתן אף לכוון את אחוז הלחות הרצוי.
בנוסף, הרדיאטור אינו קבוע, וכך ניתן לנייד אותו בהתאם לצורך – יתרון שיש בו גם חיסרון, שכן עם תום העונה יש לדאוג לו למקום אחסון.
אך היתרון הגדול ביותר של הרדיאטור הוא ככל הנראה הבטיחות שלו – אין בו סכנת התלקחות וכך ניתן להשאירו ללילה בכל חלל בבית ללא חשש.

מפזר חום: על פניו, נראה שמפזר החום דומה באופיו לרדיאטור – מכשיר קטן ונייד אשר מפיץ חום.
אך למעשה ישנם הבדלים רבים בין מפזר החום לבין הרדיאטור, ואלו מתפרסים כמעט על כל המאפיינים השונים שלהם.
בניגוד לרדיאטור, למפזר החום לא לוקח זמן להתחמם, והוא מפיץ את החום במהירות ומיד לאחר ההפעלה.
אך בעוד שהחום המעוכב של הרדיאטור מחמם את החלל כולו, מפזר החום מכוון לנקודה מסוימת ומחמם אזור מצומצם.
בנוסף לכך, מפזר החום מפיץ חום מייבש כמו המזגן, הוא צורך חשמל רב כמו הרדיאטור, והוא אף נוטה להרעיש.
אך נראה שהחיסרון הגדול ביותר שלו, וההבדל המשמעותי ביותר בינו לבין הרדיאטור, הוא שמפזר החום אינו כה בטיחותי, ועם חסימת פתחי האוורור תיתכן התלקחות.

תנור ספירלה: תנור ספירלה הוא תנור עצמתי למדי, אפילו ביחס לגודלו – הוא מתחמם במהירות, ולאחר שהתחמם הוא מפיץ חום חזק במיוחד שאינו בעל אופי יבש.
מנגד, תנור הספירלה הוא תנור ממוקד וכך אינו מיועד לחימום חללים גדולים, ואם לא די בכך, אז עלויות השימוש בו גבוהות יחסית.
אך החיסרון המשמעותי ביותר של תנור הספירלה הוא ההיבט הבטיחותי, שכן לתנור הזה יש היסטוריה מפוקפקת של השתתפות בשלל תאונות.
הבעיה עם תנור הספירלה, היא שהיתרונות שלו נובעים מן האופי החשוף שלו – הספירלה המתחממת חשופה כמעט לחלוטין, ועל אף שישנה רשת אשר מחפה עליה, היא בעצמה מתחממת, היא אינה מספקת הגנה מושלמת בפני כל תקלה, והיא עשויה להיפגם ואז לייצר פוטנציאל לתאונה של ממש.
הספירלה החשופה הזו יכולה להיות מקור לכוויות כאשר באים איתה במגע – ובמיוחד ילדים אשר עלולים לחלוף בריצה על פני התנור ללא תשומת לב – והיא יכולה להיות מקור להתחשמלות, אך הסכנה הגדולה ביותר היא ככל הנראה סכנת ההתקלחות שטמונה במקרים בהם שמיכה או בד כלשהו נופל ומכסה את הספירלה.

מקרן חום: מקרן החום הוא הצעד האבולוציוני הבא של תנור הספירלה – הוא פועל באורח דומה למדי, אך הוא מתוכנן באופן שמקנה לו אופי בטיחותי יציב הרבה יותר.
מקרן החום נראה כמו מאוורר, וניתן לתלות אותו מהקיר או להעמיד אותו על הרצפה או על שולחן.
עלויות השימוש בו נמוכה יחסית, אך הוא מפיץ חום באופן נקודתי וכך לא מצליח לחמם חדרים שלמים.
בנוסף לכך, יש מי שלא יאהב את חומו של מקרן החום – החום שהוא מפזר חזק במיוחד, וכך ישיבה בקרבה יתרה אליו עשויה להיות מעיקה.

קמין: מבין כל המכשירים, הקמין הוא הכלי המסורתי ביותר, והוא היחיד מבין הרשימה הנוכחית שאינו מבוסס על חשמל.
הקמין מחמם את חלל הבית בשיטה הישנה ביותר – באמצעות אש חמימה ונעימה אשר מחממת היטב את כל החלל באופן אחיד.
אם לא די באיכות החימום הגבוהה של הקמין, אז ניתן גם להתחשב בכך שהוא מהווה פריט עיצובי – הקמין הוא תמיד מעוצב בקפידה, וכך ניתן להתאים אותו כתוספת איכותית לחלל האסתטי של הבית.
ישנם סוגי קמין שונים אשר מבוססים על מקורות אנרגיה שונים – קמין העץ, קמין הגז וקמין הנפט.
בעוד ששלושת סוגי הקמין חולקים ביניהם את היתרונות של המכשיר, הם חולקים גם את החסרונות שלו, ובעיקר את עלויות השימוש הגבוהות.
בנוסף לכך, בניגוד למכשירי החימום החשמליים, הקמין הוא מכשיר אשר מייצר פסולת ולכן יש צורך לטפל בו – לנקות אותו ולוודא את תקינותו, דבר שנעשה לרוב על ידי בעלי מקצוע.

דרך יקרה לחימום הבית בעזרת קמין

השיטה החדשה: חימום תת רצפתי

בימים עברו, לפני שמכשירי החשמל נכנסו לעולמנו, אנשים שהתגוררו במקומות מסוימים מצאו דרך מקורית לשימור הטמפרטורות החמות בבית בחודשי החורף – הם היו בונים את בתיהם על גבי מעיינות חמים טבעיים.
באותה התקופה, הדבר היה אפשרי רק במקומות בהן היו מעיינות זמינים שכאלה, ואכן ניתן לראות עד היום שישנם ערים גדולות רבות בעולם הבנויות על גבי מערכת מעיינות מסוג זה.
אך כיום התלות במעיינות טבעיים עבור סוג חימום שכזה כבר אינו קיים, ובאמצעות פתרונות טכנולוגיים ניתן לייצר את החימום התת רצפתי אשר מייצר את אותו האפקט ממש.

ישנם שני סוגים עיקריים של חימום תת רצפתי: 
חימום תת רצפתי מבוסס חשמל: חימום אשר עובד באופן דומה למכשירי החימום החשמליים, כאשר הוא מנצל אנרגיה חשמלית כדי לחמם חוטי להט אשר פרוסים מתחת לרצפה.
חימום תת רצפתי מבוסס מים: שיטה המזכירה הרבה יותר את החימום התת רצפתי המסורתי – צינורות מים פרוסים מתחת לרצפה ומזרימים דרכם מים בטמפרטורות גבוהות.
בשני הסוגים, לחימום התת רצפתי יש יתרונות משמעותיים על פני שימוש במכשירים חיצוניים לחימום החלל.

מערכת חימום תת רצפתי נסתרת

Underfloor heating system under wooden floor. 3D rendered illustration.

בין היתרונות, ניתן להדגיש את הבאים:
1. חימום אחיד לכל החלל: פריסת אמצעי החימום תחת הרצפה מתבצעת באופן אחיד, וכך אין צורך לסמוך על מכשיר חשמלי שיהיה מתוכנן באופן שיפיץ את החום באחידות על כל פני הבית.
2. חימום שאינו מייבש: שני סוגי החימום התת רצפתי מתאפיינים בפיזור חום שאינו מייבש כמו המזגן או כמו מכשירי חשמל למטרות חימום אחרים – החום הוא נעים ואינו משפיע באופן מהותי על הלחות בחלל.
3. הסוואה: על אף העצמה הגדולה שלו, ועל אף הפריסה הרחבה שלו בכל רחבי החלל, החימום התת רצפתי מיסודו הוא מוסווה לחלוטין, וכך אין לו שום השפעה על החלל מבחינה עיצובית או מבחינה של גזל מרחבי.
4. רצפה חמימה: החימום התת רצפתי הוא ככל הנראה סוג החימום היחיד שיש לו השפעה ישירה על הרצפה, וכך הוא מבטיח רצפה חמימה ונעימה שמאפשרת לילדים לשחק בנוחות על הרצפה ולכל אדם ללכת ברגליים יחפות לחלוטין גם בשיא החורף.
5. מתאים במיוחד לבית עם תקרה גבוהה: החום, אשר מופק על ידי חימום תת רצפתי מתפזר באופן אחיד בכל חלל הבית ובכך מאפשר חימום אופטימלי של בתים ודירות בעלי תקרה גבוהה.

רצפה חמה ונעימה בחורף בזכות החימום התת צרפתי

בידוד הבית

כאשר מדובר בשמירה על חום הבית, אין להזניח את ההיבט החשוב של הבידוד.
לא משנה כמה ננסה לחמם את הבית, מחצית המלאכה תהיה לחינם אם הבית לא יהיה מבודד ויתיר לחום לברוח החוצה.
בנוסף לכך, אם הבית יהיה מבודד כראוי, נגלה שהוא הרבה פחות קריר גם בלא אמצעי חימום, וכך מראש לא נשתמש באמצעי חימום באופן אינטנסיבי.
כדי לוודא שהבית מבודד דיו, יש לשים לב להיבטים הבאים:

סגירה נכונה של הפתחים בבית:
אחד מן הכשלים העיקריים בבידוד נכון של הבית דווקא אינו מתבטא בתשתיות הבית, אלא בפגם שנוצר באחד מן הפתחים בבית.
פגמים אלה יכולים להיות שלב רופף בתריסי החלון, דלת חלון שלא נסגרת כהלכה, או דלת מרפסת סדוקה.
כל אלו, קטנים ככל שיהיה, מתירים תחלופה רחבה מידי ולא מבוקרת של אוויר מחוץ לבית ומפנימו, והחום הוא הראשון להזדרז לברוח החוצה.
יש לעקוב בקפדנות אחרי התקינות של האלמנטים הללו, ובמקרה של פגם כלשהו, לתקן אותו במהירה.
הדלתות והחלונות, לרבות התריסים, צריכים להיסגר בקלות ולחלוטין, ולהיות חפים מסדקים ופתחים.
המסגרות מסביב להם צריכים להיות גם הם אטומים, ואם מצוי איזה סדק בהם, יש לאטום אותו.
בידוד הגג:
באזורים חמים, אפילו במדינה שלנו, ניתן לראות שהאדריכלות המסורתית נוהגת לייצר גגים גבוהים למדי.
ההיגיון שעומד מאחורי זה הוא הנטייה של האוויר החם לעלות למעלה, וכך השיטה האדריכלית מבקשת לשמור על חלל צונן בחודשי הקיץ.
אך מכאן אפשר ללמוד את החשיבות הרבה שיש לבידוד הגג עבור שמירת הטמפרטורות החמות בחורף – כפי שנאמר, לאוויר החם יש נטייה לעלות מעלה, ואם הגג אינו מבודד, אז החום פשוט יברח דרכו.
בנוסף לכך, גג שאינו מבודד כהלכה יביא לשינויי טמפרטורה קיצוניים יותר בתוך הבית, ואם לא די בכך, אף לרעש רב יותר.
בידוד הצנרת:
היבט שחשוב לזכור לא להזניח הוא הצנרת, אשר החשיבות שלה אינה מסתכמת רק במקרים של חימום תת רצפתי מבוסס מים, כפי שיודע כל מי שהתבונן בחוסר אונים על המים הזורמים במקלחת שלו בחורף והתחנן שימהרו כבר להזרים את המים החמים.
כל חלקי הצנרת, ובמיוחד אלו המצויים בחלקיו החיצוניים של הבית, צריכים להיות עטופים בחומר מבודד.
חומר זה מווסת את האנרגיה התרמית מחוץ ומווסת את האנרגיה האקוסטית מפנים, כך הצינור רועש הרבה פחות והמים הזורמים בו אינם נוטים לשנות את הטמפרטורה שלהם בהתאם לתנאי מזג האוויר השוררים בחוץ.

טיפים מפתיעים לסיום

בנוסף לכל ההמלצות, הכלים והאמצעים שצוינו לעיל, ישנם עוד שלל דרכים לשמור על אווירה חמימה ונעימה בתוך הבית בחודשי החורף.
גלו כמה טיפים נהדרים שעשויים להפתיע אתכם ולפתוח בפניכם אפשרויות חימום שעשויות להיראות פחות שגרתיות, אך יש בהן פוטנציאל רב:

בישול: מלאכת הבישול מלאה ביתרונות בכל זמן, החל מן האוכל המזין יותר אשר מתקבל במסגרתה לעומת האוכל המוזמן או המופשר, דרך החיסכון הכלכלי שטמון בה פעמים רבות, ואף עד ההנאה הפשוטה שיש בפעולה ובסיפוק שמגיעה בתומה.
אך בנוסף לכל אלו, בחודשי החורף יש לבישול תפקיד חשוב גם בחימום הבית, כאשר הסירים הרותחים המלאים בתבשילים מעלי ניחוחות יפזרו חום בכל המטבח ואף בחללים אחרים בבית, ואילו הטבח עצמו ייהנה מחום כה רב עד שהוא יהיה עשוי לבחור להישאר בבגדים קצרים גם כאשר אמצעי החימום האחרים לא יפעלו בבית.

צינור הפליטה של מייבש הכביסה: עם בוא החורף, האפשרויות לתלות את הבגדים הרטובים לייבוש מצטמצמות, וכך בוחרים יותר אנשים להעדיף את השימוש במייבש הכביסה.
באופן מתאים ביותר, מייבש הכביסה אשר נמצא בשימוש בעיקר בחורף מעניק יתרונות נוספים אשר רלוונטיים במיוחד לחורף, ובראשם אפקט החימום שלו.
המייבש מיסודו פולט חום ולחות מצינור הפליטה שלו, חום שניתן לרתום כדי לחמם את חלל הבית.
כל שצריך לעשות הוא לכוון את צינור הפליטה פנימה, וליהנות מעלייה בדרגות החום ללא הפעלה של מכשיר חימום נוסף.

יין: הוא אמנם לא יחמם את החלל בו אתם שוהים, אך הוא אכן יחמם אתכם.
היין, בדומה למשקאות אלכוהוליים אחרים, ידוע באפקט זה שלו, אשר הוא גורם לעליית טמפרטורות הגוף, וכך נהוג ליהנות ממנו בעיקר בחורף.
בעוד שניתן לקבל את האפקט הזה מכל משקה אלכוהולי, ליין עצמו יש יתרונות נוספים שמכשירים אותו אף יותר עבור המשימה.
ראשית כל, היין – במנות קצובות – בריא לבריאות: הוא מכיל בו נוגדי חמצון אשר ידועים באפקטים הטובים שלהם על הגוף וביכולת שלהם למזער את הסיכון לשלל סוגי מחלות.
בנוסף לכך, בניגוד למשקאות אלכוהוליים רבים אחרים, את היין ניתן לחמם – באמצעות מבחר רחב במיוחד של מתכונים, ניתן להכין יין חם מטובל טעים במיוחד, וכך אפקט החימום של היין יהיה כפול פי שניים.

חיית מחמד: נראה שלא צריך עוד סיבות כדי לאמץ חיית מחמד – מדובר בנתינת בית עבור בעל חיים הזקוק לכך, קבלת שותף חדש וחיוני למשפחה, והנאה משלל יתרונות בריאותיים אשר כרוכים בהחזקת חיית מחמד.
אך גם אם לא צריך עוד סיבות, ישנה עוד סיבה אחת שכזו, והיא האפשרות להתכרבל עם חיית המחמד בחורף.
חיית המחמד תרצה להתכרבל אתכם ממש כפי שאתם תרצו להתכרבל איתה, ומאותה הסיבה – לשניכם חום גוף גבוה בהרבה מטמפרטורת החדר במהלך החורף, וכך שניכם תיהנו מהחום שהאחר מפיץ.

גבר מתחמם בעזרת החתול

ליהנות עם בית חם ונעים

ישנן שלל דרכים לחימום הבית בחודשי החורף, ואלה עשויות להיות שונות במהותן זו מזו.
כאשר בוחרים את הדרכים המועדפים עלינו, כדאי לוודא שאנו מבינים מה כרוך בכל אמצעי חימום, מה היתרונות הנלווים אליו ומה החסרונות הגלומים בו, וכך למצוא את כלי החימום המתאים לנו ביותר.
כך ניתן להבטיח שהחורף הסגרירי והקר יישאר מחוץ לחלוננו רק כנוף שניתן להסתכל בו מתוך הבית החמים והנעים.